FAQ

Hier vindt u alle informatie over het maken van een keuze voor een dakraam, het plaatsen van een dakraam, hoe u zich kunt inschrijven voor de 20-jaar garantie en tips over het onderhoud.

AANTAL RAMEN

Bij toepassing van één dakraam wordt ongeveer 46% van de kamer met daglicht verlicht. Bij toepassing van twee dakramen van dezelfde totale oppervlakte wordt ongeveer 48% van de kamer met daglicht verlicht. Bij toepassing van vier dakramen van dezelfde totale oppervlakte, gelijkmatig verdeeld, wordt ongeveer 65% van de kamer met daglicht verlicht.

JUISTE VORM VAN DE RAAMUITSPARING

Wanneer de uitsparing verticaal onder en horizontaal boven het raam wordt geplaatst, wordt betere verlichting gekregen.

CORRECTE VOERING VOOR EEN BETERE LUCHTCIRCULATIE

De verkeerde vorm van de raamuitsparing blokkeert de afvoer van hete lucht en vormt de kans op condensatie. Wanneer de vorm van de uitsparing correct is, circuleert warme lucht vrij in de kamer.

DAKRAMEN AAN SPANTEN MONTEREN

Voordat u een bepaalde maat van een raam kiest, moet de structurele integriteit van het dak volledig worden bepaald. Op de meeste daken kunnen de dakramen worden gemonteerd, maar in sommige gevallen hangt het af van de spanen van de dakconstructie. In zulke gevallen moeten oplossingen worden gebruikt die de integriteit van de dakstructuur garanderen. Als u twijfels heeft over welke elementen van de dakconstructie kunnen worden doorgezaagd, wordt het aangeraden een professioneel advies in te winnen.

HOE DE VERLICHTING VAN DE KAMER PLANNEN?

Voordat een dakraam wordt gekocht, moet het intern en extern plan van het huis, ergonomie en verlichting van de kamer worden overwogen. Om maximaal lichtinval te krijgen, moet rekening worden gehouden met de volgende factoren:

  • Afmeting van het dakraam
  • Aantal dakramen
  • Locatie van de dakramen
  • Vorm van de raamuitsparing
  • Hetzelfde raamoppervlak zorgt voor meer daglicht! Grotere dakramen laten meer daglicht binnen, het is tóch aan te raden kleinere ramen te gebruiken voor een beter algemeen lichteffect.

AANZICHT VAN HET HUIS

Er moet rekening worden gehouden met de positie van de dakramen ten opzichte van al bestaande ramen, om het lichtinval in evenwicht met de externe architectuur te krijgen. Als hier rekening mee wordt gehouden dan zien de geïnstalleerde ramen niet alleen van buiten elegant uit, maar functioneren ze ook binnen naar wens van de gebruiker.

HOE LAGER DE DAKHELLING HOE HOGER HET RAAM

Het kiezen van de juiste afmetingen van een raam is afhankelijk van de dakhelling. Als die laag is, dan moet het dakraam hoger zijn om hetzelfde uitzicht te krijgen als bij een huis met een steilere dakhelling. Naast de afmeting van het dakraam dient ook rekening gehouden te worden met de hoogte waarop het dakraam wordt geïnstalleerd.

Er is nooit een enkele “juiste afmeting” of een “juiste plaats” voor het dakraam. Het raam dient altijd daar geplaatst te worden waar het gemak en de functionaliteit van de gebruikers optimaal is.

Voor hetzelfde uitzicht is bij een lage dakhelling een hoger raam nodig dan bij een dak met een steilere dakhelling.

Veiligheid tijdens de installatie

Draag geschikte bescherming tijdens de installatie. De montage van een dakraam kunt u normaal gesproken van binnenuit de woning afronden en steigers worden daarom niet nodig geacht. Echter, zoals bij alle constructies, bestaat het risico dat voorwerpen van het dak vallen (hamer, pannen, enz.). We raden u daarom aan om nooit een object op de buitenkant van het dak te laten liggen, en om elk risicogebied af te bakenen om het risico te verkleinen.

Het wordt aanbevolen om veiligheidsmaskers en veiligheidsbrillen te dragen bij het snijden van interne materialen in het dak, of bij het zagen van tegels. Verder wordt ook aangeraden om tijdelijke steunlatten te gebruiken bij het plaatsen van het raamkozijn.

HOE DE DAKRAMEN TE ONDERHOUDEN?

Dakramen vereisen weinig onderhoud behalve de gewone reiniging van de ruit en een jaarlijkse lakbeurt voor het hout (als het raam geïnstalleerd is in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid). Alle dakramen draaien met 165 graden om een eenvoudige reiniging van de externe ruit te vergemakkelijken. Bovendien zijn Dakea Better PVC, Dakea Best, Dakea Best PVC en Dakea Ultima met Titan Glass – zelfreinigende coating uitgerust!

Titan Glass – beglazing is minder gevoelig voor vuil.

Op het glasoppervlak wordt direct een speciale microscopische coating van titaniumdioxide aangebracht die bij blootstelling aan zonlicht een dubbel proces start:

  • Een fotokatalytisch proces waarbij titaniumdioxide – in reactie op ultraviolette stralen van de zon – de afbraak van organische verontreinigende stoffen is veroorzaakt.
  • Het afspoelen met de regen van het afgebroken vuil, waarmee het onderhoud van de ramen milieuvriendelijk en zorgeloos is!

De Titan Glass – beglazing droogt sneller, met minder zichtbare strepen, wat van een mooi helder uitzicht laat genieten.

De houten elementen kunnen ook met warm water en zeep worden gereinigd. Echter, als u te vaak reinigt dan kan dat de slijtage van de laklaag versnellen.

De noodzaak om opnieuw te lakken is afhankelijk van de luchtvochtigheid in de kamer. U kunt elk type lak op waterbasis gebruiken, maar zorg ervoor dat deze gelijkmatig wordt aangebracht.

Scharnieren moet worden ingesmeerd voor een soepele rotatie van het raam. De goten rond het raam moeten ook worden gereinigd om goede doorstroom van regenwater te garanderen.

JALOEZIEËN ONDERHOUDEN 

De jaloezieën vereisen geen regelmatig onderhoud. Indien nodig de jaloezieën met een vochtige doek reinigen.

ROLLUIKEN ONDERHOUDEN

Het is aangeraden om de goten en het gebied rond het oprolmechanisme regelmatig schoon te maken.

Het is niet nodig de rolluik regelmatig te onderhouden om het werkend te houden. Bij normaal gebruik zal het jarenlang efficiënt blijven werken.

ELEKTRISCHE BEDIENING ONDERHOUDEN

De motor wordt met een vochtige doek, en een normaal schoonmaakmiddel, gereinigd.

De elektrische bediening vereist geen speciaal onderhoud. Het wordt wél aangeraden om de ketting een keer per jaar in te vetten om de duurzaamheid en de kettingbediening te waarborgen.

VERLENGDE GARANTIE

Krijg een garantie van 20 jaar! Registreer uw dakraam.

In het kader van het Next 20 Guarantee – systeem kunt u van een standaard garantie van 10 jaar genieten, of van een unieke, tot 20 jaar uitgebreide garantie die aan onze geregistreerde klanten kosteloos wordt aangeboden.

Het gebruik maken van dit aanbod is niet gekoppeld aan verborgen kosten of aanvullende voorwaarden, dus geen addertjes onder het gras! Er is slechts een online inschrijving nodig.