FAQ

Hier vindt u alle informatie over het maken van een keuze voor een dakraam, het plaatsen van een dakraam, hoe u zich kunt inschrijven voor de 20-jaar garantie en tips over het onderhoud.

AANTAL RAMEN

Bij toepassing van één dakraam wordt ongeveer 46% van de kamer met daglicht verlicht. Bij toepassing van twee dakramen van dezelfde totale oppervlakte wordt ongeveer 48% van de kamer met daglicht verlicht. Bij toepassing van vier dakramen van dezelfde totale oppervlakte, gelijkmatig verdeeld, wordt ongeveer 65% van de kamer met daglicht verlicht.

JUISTE VORM VAN DE RAAMUITSPARING

Wanneer de uitsparing verticaal onder en horizontaal boven het raam wordt geplaatst, wordt betere verlichting gekregen.

CORRECTE VOERING VOOR VRIJ VERKEER

De verkeerde vorm van de raamuitsparing blokkeert de afvoer van hete lucht en vormt de kans op condensatie. Wanneer de vorm van de uitsparing correct is, circuleert warme lucht vrij in de kamer.

DAKRAMEN AAN SPANTEN MONTEREN

Voordat u een bepaalde maat van raam kiest, moet de structurele integriteit van het dak volledig worden bepaald. In de meeste daken kunnen de dakramen worden gemonteerd maar in sommige is het verbonden met de storing van de dakconstructie. In zulke gevallen moeten oplossingen worden gebruikt die de integriteit van de dakstructuur garanderen. Als u twijfels heeft over welke elementen van de dakconstructie kunnen worden doorgezaagd, wordt het aangeraden een professioneel advies in te winnen.

HOE DE VERLICHTING VAN DE KAMER PLANNEN?

Voordat een dakraam wordt gekocht, moet het intern en extern plan van het huis, ergonomie en verlichting van de kamer worden overwogen. Om maximaal lichtinval te krijgen, moet rekening met de volgende factoren worden gehouden:

  • Afmeting van dakraam
  • Aantal dakramen
  • Locatie van dakramen
  • Vorm van de raamuitsparing
  • Hetzelfde raamoppervlak zorgt voor meer daglicht! Grotere dakramen laten meer daglicht binnen, het is toch aangeraden kleinere ramen te gebruiken voor een beter algemeen lichteffect.

AANZICHT VAN HET HUIS

Het moet rekening worden gehouden met de positie van de dakramen ten opzichte van bestaande ramen in het huis om het lichtinval in evenwicht met de externe architectuur te krijgen. Nadat deze kwesties in aanmerking worden genomen, zien de geïnstalleerde ramen niet alleen buiten elegant uit maar ook functioneren ze binnen naar wens van de gebruiker.

HOE LAGER DE DAKHELLING HOE HOGER HET RAAM

Het kiezen van de juiste afmeting van raam heeft te makenis van de dakhelling afhankelijk. Is de dakhelling laag, moet het dakraam hoger zijn om hetzelfde uitzicht te krijgen als bij een huis met een steilere dakhelling. Naast de afmeting van het dakraam dient ook rekening met de hoogte worden gehouden waarop het dakraam wordt geïnstalleerd.

Er is nooit een enkele “juiste” afmeting of een juiste „plaats” voor het dakraam. Het raam dient altijd daar geplaatst te worden waar het gemak en de functionaliteit van de gebruikers worden vervuld.

Voor hetzelfde uitzicht is bij een lage dakhelling een hoger raam nodig dan bij een dak met een steilere dakhelling.

Safety during installation

Wear suitable protective equipment during installation. You can normally complete the installation of a roof window from the inside of the house, and scaffolding is therefore not considered necessary. However, as with all construction, there is a risk that objects might be dropped from the roof (hammer, tiles, etc). We, therefore, recommend that you never leave any object resting on the external face of the roof and that any area at risk should be sectioned off to minimize the risk.

It is recommended that you wear safety masks and goggles, when cutting any internal materials in the roof or when cutting tiles. Furthermore, it is also suggested using temporary support battens whilst placing the window frame.

HOE DE DAKRAMEN ONDERHOUDEN?

Dakramen vereisen weinig onderhoud behalve de gewone reiniging van de ruit en een jaarlijkse lakbeurt voor het hout (als het raam geïnstalleerd is in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid). Alle dakramen draaien met 165 graden om eenvoudige reiniging van de externe ruit te vergemakkelijken. Bovendien zijn Dakea Better PVC, Dakea Best, Dakea Best PVC en Dakea Ultima met Titan Glass – zelfreinigende coating uitgerust!

Titan Glass – beglazing is minder gevoelig voor vuil.

Op het glasoppervlak wordt direct een speciale microscopische coating van titaniumdioxide aangebracht die bij blootstelling aan zonlicht een dubbel proces start:

  • Een fotokatalytisch proces waarbij titaniumdioxide – in reactie op ultraviolette stralen van de zon – de afbraak van organische verontreinigende stoffen is veroorzaakt.
  • Het afspoelen met de regen van het afgebroken vuil, waarmee het onderhoud van de ramen milieuvriendelijk en zorgeloos is!

De Titan Glass – beglazing droogt sneller, met minder zichtbare strepen, wat van een mooi helder uitzicht laat genieten.

De houten elementen kunnen ook met warm water en zeep worden gereinigd, neem toch in aanmerking dat te vaak reinigen kans op nodige vernieuwing van de laklaag verhoogt.

The need for re-lacquering depends on the humidity in the room. You can use any type of water-based lacquer – but please make sure it is applied evenly.

Opnieuw laken is afhankelijk van de luchtvochtigheid in de kamer. Hiervoor kan elk type lak op waterbasis worden gebruikt, de lak moet toch gelijkmatig worden aangebracht.

Scharnier moet worden gesmeerd voor een soepele rotatie van het raam. De goten rond het raam moeten ook worden gereinigd om goede doorstroom van regenwater te garanderen.

JALOEZIEËN ONDERHOUDEN 

De jaloezieën vereisen geen regelmatig onderhoud. Indien nodig de jaloezieën met een vochtige doek reinigen.

ROLLUIKEN ONDERHOUDEN

Het is aangeraden de goten en het gebied rond het oprolmechanismen regelmatig schoon te maken.

Het is niet nodig de rolluik regelmatig te onderhouden om het werkende te houden. Bij verstandig gebruik zal het jarenlang efficiënt werken.

ELEKTRISCHE BEDIENING ONDERHOUDEN

De motor wordt met een vochtige doek en een normaal schoonmaakmiddel gereinigd.

De elektrische bediening vereist geen speciaal onderhoud, het is enkel aangeraden de ketting een keer per jaar in te vetten om de duurzaamheid en de kettingbediening te verhogen.

VERLENGDE GARANTIE

Krijg een garantie van 20 jaar! Registreer uw dakraam.

In het kader van het Next 20 Guarantee – systeem kunt u van een standaard garantie van 10 jaar genieten of van een unieke, tot 20 jaar uitgebreide garantie die aan onze geregistreerde klanten kosteloos is aangeboden.

Het gebruik maken van dit aanbod is niet met verborgen kosten of voorwaarden verbonden, het is enkel de inschrijving via internet vereist.