Plannen voor een dakraam

Voordat u een dakraam aanschaft, moet u rekening houden met het interne en externe ontwerp van het huis, ergonomie en hoe u het meest licht van uw ramen kunt verkrijgen.

Factoren om rekening mee te houden om het licht van uw dakraam te kunnen maximaliseren:

  1. De maat van uw dakraam
  2. Het aantal dakramen
  3. De positie van de dakramen
  4. De vorm van de binnenvoering 

Met hetzelfde raamoppervlak meer daglicht

Met hetzelfde raamoppervlak meer daglicht

Grotere ramen laten natuurlijk meer daglicht binnen, maar het is ook het overwegen waard om meerdere kleinere ramen te nemen waarmee een beter totaaleffect kan worden bereikt (zie foto's).

Met behulp van een dakraam kan het daglicht tot ongeveer 46% van deze ruimte verlichten.

Met twee dakramen die samen dezelfde oppervlakte hebben als het vorige raam kan het daglicht tot ongeveer 48% van de ruimte verlichten.

Vier dakramen met dezelfde totale oppervlakte, maar gelijkmatiger verdeeld over het oppervlak, laten het daglicht ongeveer 65% van de ruimte verlichten.

Het juiste binnenwerk voor maximale lichtinval

Het juiste binnenwerk voor maximale lichtinval

U kunt ook meer lichtinval in de ruimte creƫren door gebruik te maken van het juiste binnenwerk. Met binnenwerk dat verticaal is onder het raam en horizontaal boven het raam, krijgt u meer licht in de ruimte.

Het juiste binnenwerk voor vrije circulatie

Het juiste binnenwerk voor vrije circulatie

Goed afgeschuind binnenwerk laat meer licht toe in de ruimte.

Als het binnenwerk slecht is afgeschuind, raakt de warme lucht niet weg, wat kan leiden tot condensatie. Als het op een correcte manier is afgeschuind, circuleert de warme lucht vrij door de ruimte.

Dakramen aan spanten monteren

Dakramen aan spanten monteren

Voordat u een bepaalde maat van raam kiest, moet de structurele integriteit van het dak volledig worden bepaald. De meeste daken kunnen worden aangepast om dakramen te integreren, maar sommige aangelegde spanten mogen niet worden doorgezaagd zonder een bewezen oplossing. Als u twijfels heeft over welke balken kunnen worden doorgezaagd, adviseren wij u om professioneel advies in te winnen voordat u begint.

Aanzicht van het huis

Aanzicht van het huis

Naast de lichtinval en dakontwerp moet u ook rekening houden met het visuele effect van de dakramen op het aanzicht van uw huis. Houd rekening met de positie van de dakramen ten opzichte van bestaande ramen in het huis. Probeer vervolgens de noodzaak van lichtinval in evenwicht te brengen met de externe architectuur. Zo zal uw dakraam er langs buiten elegant uitzien en in het huis naar wens functioneren.

Lagere dakhelling, hoger raam

Lagere dakhelling, hoger raam

Een dakraam moet altijd op de juiste hoogte geplaatst worden en de juiste maat hebben om aan uw specifieke wensen te voldoen.

Het kiezen van de juiste maat van raam heeft te maken met de dakhelling van uw huis. Als u een lage dakhelling heeft, heeft u een hoger dakraam nodig om hetzelfde uitzicht te krijgen als bij een huis met een steilere dakhelling. De algemene regel luidt dus: "hoe lager de dakhelling, hoe te hoger het dakraam".

Naast de maat van het dakraam dient u ook rekening te houden met de hoogte waarop u het dakraam installeert. Het is belangrijk dat de meeste bewoners van het huis een vrij uitzicht hebben door het raam.

Er is nooit een enkele "juiste" raammaat of -hoogte. Het raam dient altijd geplaatst te worden voor het gemak en de functionaliteit van de gebruikers, wat sterk geconditioneerd kan zijn. 

Voor hetzelfde uitzicht heeft een lage dakhelling een hoger raam nodig dan een dak met een steilere dakhelling.

Veiligheid tijdens de installatie

Veiligheid tijdens de installatie

Draag de juiste veiligheidskleding tijdens de installatie. U kunt het dakraam van binnen uit plaatsen. U hoeft dus niet op het dak te zijn. Maar let op er kunnen altijd materialen naar beneden vallen, zoals een hamer, onderdelen etc. Wij adviseren dan ook dat u nooit materialen/gereedschappen buiten op het dak laat liggen en dat u elk risico tot een minimum beperkt. Wij adviseren u om een mondkapje en handschoenen te dragen wanneer een een gat in uw dak maakt en/of dakpannen op maat slijpt.